nedeľa 22. februára 2015

♥ About time ♥



Ako som sľúbila, chcem tento týždeň popridávať pár zamýšľacích článkov. Neviem ako je na tom tento. Je to hlavne inšpirácia na film. Počas článku sa zamyslím ja, ale hlavne sa pokúsim o to, aby ste sa zamysleli vy.

Ako som už na začiatku spomínala, jedná sa o film. Film, ktorý si ma získal hneď na prvé pozretie. Volá sa About Time (po ang.) alebo Lásky čas. Je to film, na dlhé zimné večery s krásnou pointou. Na rovinu vám poviem, že je prevažne a hlavne romantický, ale nájdeme tam aj prvky fantasy, dokonale sa na ňom zasmejeme, ale nájdeme aj scény pri ktorých naše oči suché nezostanú. Film má 2h a je celkovo kľudný, nečakajte nič také ako napr. pri Harry Potterov, kedy radšej ani nežmurknete, aby ste niečo neprepásli. Nie, nie. Toto je dokonalá oddychovka. ♥


Aby som vám teda upresnila o čom film je. Ryšavý mladík menom Tim je pomaly zúfalý, pretože túži po láske, ale tá nie a nie k nemu zavítať. Neskôr mu jeho otec povie rodinné tajomstvo. Dokážu cestovať v čase (samozrejme len do minulosti, ale len ktorú si oni pamätajú). Tim sa presťahuje do Londýna a býva u Harryho (otcov známy a dramaturg). Taktiež tam stretne úžasné dievča menom Mary (ako jeho matka), ale aby mohol pomôcť svojmu (už) priateľovi Harrymu s divadelnou premiérou, vráti s v čase, čím spôsobí nestretnutie s Mary. Neskôr sa zase stretnú na výstave Kate Moss (na ktorú Tim prišiel schválne aby stretol Mary), ale tam má Mary už priateľa, preto sa Tim vďaka jeho schopnostiam vráti do doby, kedy sa Mary a jej priateľ spoznali (čo bolo pred pár dňami) a spozná sa s ňou skôr. Nakoniec budú spolu a ako sa čas vyvíja majú spolu tri deti. Pomedzi to Tim stratí otca a pomáha svojej mladšej sestre Kit Kat. Je to proste krásny film. Vysvetľovanie deja mi moc nejde, ale snáď ste to pochopili.

Online si to môžete pozrieť tu. :)


Keď Timov otec umiera prezradí mu recept na šťastný život. Najskôr musí normálne žiť a potom deň prežiť skoro rovnako, ale všetko si pri tom viac uvedomovať. Nakoniec si Tim uvedomí, že každý jeden deň musí žiť akoby bol jeho posledný. A toto je tá krásna pointa.


Určite ste o tom už veľa krát počuli, ale i ja vám chcem o tom porozprávať. Neriešte či ste škaredí alebo pekní, bohatí alebo chudobní. Riešte to či žijete na plno. Či ste šťastní. Nemusíte byť boháči na urobenie si pekného dňa. Ísť s kamarátmi von, blázniť sa (napr. teraz v snehu), ísť sa prejsť po večernom meste, spraviť si túru - to všetko vás môže urobiť šťastnými a nemusíte platiť. Ak chcete byť celý deň doma a čítať si knihy, piecť cukrovinky a pozerať filmy, budiš. A ešte lepšie to bude ak to budete robiť s niekým. Hovoríte si, že som blázon, že ako si máte čítať knihy s niekým? Jednoducho. Len buďte pri sebe a každý si čítajte aj niečo úplne odlišné, je to jedno, hlavne že ste pri sebe. Ja som tak raz vytiahla von kamaráta a sedeli sme na hojdačkách a čítali si, sem tam po sebe hodili očkom alebo sa podelili o vtipnú scénu.

Ja viem asi sa nevyjadrujem jasno, ale pointu chápete. Žite tak, aby ste si na konci dňa mohli povedať - "Tak dnes môžem spokojne umrieť." . A ak sa tak necítite, pretože ste napr. s niekým po hádke - jeden rozhovor to vyrieši. Alebo je tu niekto koho milujete, ale nie je to opätované a vy sa kvôli tomu trápite - choďte dávať lásku a ono sa vám to vráti. Stále máme na blízku tých, ktorých vážne potrebujeme.

Jednoduchá a prostá myšlienka tohoto článku, tohoto filmu, hlavná myšlienka šťastného života znie - 

Žite. Žite každý deň akoby bol posledný.

Možno to znie hlúpo a nebude sa vám moc dariť, po čase na to zabudnete. Ale za pokus nič nedáte. Snažte sa docieliť to, keď si raz budete na smrteľnej posteli prehliadať život, môžete povedať, že bol naplno využitý. Snažte sa docieliť to, že i keby ste na druhý deň zomreli, váš život bol krásny i za tak krátky čas. Podstatné pre toto všetko je i láska, ale to je zas o niečom inom.. :)

Nezabudnite na to. Život je len jeden.


With love
AA

1 komentár:

  1. Nádherne napísaný článok. ♥ Nechceš byť spisovateľka? :D
    http://xoxonyna.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť