pondelok 11. mája 2015

An Abundance of Katherines ♥ | Book

(Poučka o predvídateľnosti Katherín)


8 a pol roka trvalo kým ju preložili, 9 dní trvalo kým som ju dostala do rúk, vyše mesiaca kým som ju začala čítať a 3 dni kým som ju prečítala. Ďalšia úžasná kniha od neprekonateľného autora Johna Greena. Práve pred hodinkou som ju dočítala a chcem sa o nej s vami "porozprávať", takže ak vás zaujíma, pohodlne sa usaďte a čítajte. :)


Zjednodušený preklad: "Knihy sú ideálne. Odlož ich preč a počkajú na teba navždy. Vráť sa k nim a lásku ti opätujú"

Samozrejme by som začala základnými údajmi o knihe a potom sa pustím do mojich myšlienkových pochodov.

Autor: John Green
Vydavateľstvo: pôvodný Dutton, môj Yoli, iný Ikar a iné.. Je tých vydaní proste veľa :)
Vydaná: 21.September 2006
Preložená po slovensky: začiatok apríla 2015
Obsah (v skratke, napísaný mnou): Chlapec menom Colin dostal kopačky od 19-Katheriny, pretože ho vždy tak nejak Katheriny priťahovali a zatiaľ chodil iba s Katherinami. Po rozchode s 19-tou má zlomené srdce, preto ho najlepší a vtedy jediný priateľ Hassan zoberie na road trip. Zaženie ich to až do mestečka Gutshot, kde stretnú Lindsey. Chlapci ostanú bývať u Lindsey a jej mami Hollis, dostanú prácu - nahrávajú výpovede občanov Gutshotu. Colin je takpovediac zázračné dieťa a veľa vecí vie, pretože prečítal tucty a tucty kníh a vie stovky občas i nezaujímavých faktov. Taktiež sa snaží prísť na poučku/vozrec, ktorý by vedel predpovedať vzťahy. Spolu s Lindsey na ten vzorec prídu, avšak na konci Colin zistí, že nedokáže predpovedať budúcnosť iba takpovediac matematicky zaznačiť vzťah, ktorý už prebiehal (aspoň tak som tomu pochopila). Keď sa Lindsey rozíde s priateľom (Colinom - iným Colinom), ona a Colin zistia, že ich to k sebe ťahá a dajú sa dokopy, kde Colin zistí, že jeho poučka zlyhala. 
Obsah (podľa Martinus.sk, lepšie sformulovaný): Colin Singleton má vo vzťahu k nežnému pohlaviu svoj jasný typ – dievčatá, ktoré sa volajú Katherine. Má to však chybu – zakaždým od nich dostane kopačky. Stalo sa mu to už presne devätnásťkrát. Tento veľký fanúšik prešmyčiek má odrazu strach, že je odpísaný, lebo zo zázračného dieťaťa zrejme nikdy nevyrastie dospelý génius, a tak sa vyberie na road trip. Vo vrecku má desaťtisíc dolárov, za pätami krvilačného diviaka a na sedadle spolujazdca najlepšieho kamaráta s nadváhou a s nehynúcou láskou k Sudkyni Judy, ale chýba mu Katherine. Colin má jasný cieľ: dokázať platnosť Poučky o podstate predvídateľnosti Katherín. Dúfa pritom, že pomocou nej získa možnosť predpovedať budúcnosť akéhokoľvek vzťahu a tak pomstí všetkých nešťastných zberačov kopačiek. Čo sa však v skutočnosti vďaka poučke stane? Svoju úlohu v premene citového života hrdinov zohrá láska, priateľstvo aj mŕtvy rakúsko-uhorský arcivojvoda!

Môj obľúbený citát z tej knihy ♥ Preklad: "Môžeš niekoho veľmi milovať, ale nikdy nikoho nemôžeš tak milovať ako ti bude chýbať, keď ho stratíš."

Môj názor: Veľmi som sa na túto knihu tešila, pretože ako väčšiny mladých nielen dievčat je Green môj obľúbený autor a viem, že ma nesklame, pretože jeho štýl písania ma nikdy neomrzí. Jeho písanie je dosť blízkej mojej vekovej kategórii, ale zároveň je dobrý aj pre starších čitateľov (staršími však nemyslím vašich xy ročných dedkov a babky :D ). Ako vždy môžem len a len vychváliť jeho typický humor. Tiež sa mi páči, že sa tam používajú slová z iných jazykov (ktoré sú pod čiarou samozrejme vysvetlené, napr. sitzpinkler (nemecky)- muž, ktorý ciká posediačky, v podstate je to nadávka pre padavku, Hassan to celkom často používal) alebo fakty, takže popri čítaní sa nenútene dozviem aj veľa nového a zaujímavého. Veľmi sa mi ráta, že Green pridal aj matematickú prílohu, od jeho priateľa a tak som aj ja veľmi ľahko porozumela poučke a grafom :) Jediné, čo sa mi nepáčilo bolo, že kniha obsahovala dosť chýb, aj keď to je už prekladom a nie Greenom, takže opäť *****.

Čím ďalej tým viac si uvedomujem, že kniha je ako vzťah. Vždy to začína s očakávaním, pokračuje buď dobre alebo zle a keď sa to skončí, je to ako rozchod. Aspoň mne to tak príde. Každý vzťah po skončení buď bolí (ako mňa keď som dočítala túto knihu) alebo je nám ľahostajný ba priam sa tešíme, že skončil (ako mne keď dočítam niekedy príšerné povinné čítanie). Avšak každý vzťah, či dobrý alebo zlý, či si ho pamätáme do bodky alebo nie, či kratší alebo dlhší, vždy v nás niečo zanechá, niekedy je to nebadateľné a niekedy to pozmení náš život, avšak vždy to tam je. Oh bože, keď to takto o tom píše, vážne sa mi chce plakať, že som ju už dočítala. Kiež by som niektoré knihy mohla vedieť čítať akoby po prvý krát.


To by bolo na dnes asi všetko. Ak si chcete prečítať nejaké staré recenzie na Johnove knihy tak tu - Paper towns, the fault in our stars a durhý krát the fault in our stars. Oh keď som si teraz tak prezerala, tie staré články, zabudla som pridať obľúbené časti knihy, avšak tentoraz žiadne špecifické nie sú, kniha sa mi páčila ako celok a obľúbené citáty máte hore :) 

Máte radi Greena?
Ktoré knihy ste od neho prečítali?
 Máte prečítanú AAOK (An Abundance Of Katherines)? Čo na ňu poviete?

With love
AA

6 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Neoľutuješ :) Oddychové čítanie na večer alebo keď sa začítaš máš to slupnute za chvilku :3
      -AA

      Odstrániť
  2. Zaujala.. :-)

    http://wormake.blogspot.cz/2015/05/mala-boure-v-sephore.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) Myslím že má čím.. Ďakujem za komentár :)
      -AA

      Odstrániť
  3. Knihu som ešte nečítala, no chystám sa po nej poobzerať, keď budem najbližšie v nejakom kníhkupectve :) Inak veľmi pekná recenzia!

    Hello, my name is Ev

    OdpovedaťOdstrániť