utorok 5. augusta 2014

Pizza

Dnes mám pre vás trochu netradičný článok. Podľa názvu viete o čo sa bude jednať.

Toto jedlo, pizza, je známa u všetkých vekových kategóriach a nepoznám nikoho, kto by toto božské jedlo nemal rád. Možno vás prekvapí história.



Prvý krát sa objavili predkovia od pizze už v roku 1000 v okolí Neapolu. Keďže to bol len obyčajný bochník teplého chleba v peci a bol z ľahko dostupných ingrediencií jedli ho prevažne roľníci. Postupom času po upečení tohoto chlebíka v tvare kruhu pridali naň nejakú oblohu, ktorú mali práve po ruke.

O pár storočí neskôr sa prípravy chopili Gréci a začali oblohu pridávať nie po upečení, ale pred aby sa to pekne zapieklo.

Napokon sa to dostalo naspäť do Talianska. Rimania si na tejto pochúťke pri dobyvateľských výpravach pochutnávali pravidelne. Nejaký Cato, ktorý žil v rokoch 234-149 pred Kr., opisuje grécku špecialitu - čo je typ prvej pizze: tenké kruhové cesto s olivovým olejom, medom, korením, pečené na kameni.

Neskôr v roku 1520 prišiel veľký prevrat, pretože boli z Ameriky dovezené rajčiaky. Európania veciam z Ameriky neverili a mysleli si, že sú jedovaté, taliani avšak zariskovali a vidíte, čo z toho máme dnes. Chudoba v okolí Neapolu v tom čase tiež napomohla, pretože cesto s lacnými rajčiakmi (ktorým sa začalo v Taliansku dobre dariť) bolo jednoduché, cenovo prístupné a navyše chutné pre pospolitý ľud. 

Prvá pizzeria bola postavená až v roku 1820 v Neapoli a nazývala sa „Marotte“ .

Pizza sa dostala až ku kráľovnej Margherite a ona ňou bola nadšená. Vážne si neviem predstaviť nejakú kráľovnú jesť  pizzu, jedlo nás obyčajných smrteľníkov :D

Pizzerie piekoli tri druhy pizze, a to v národných farbách Talianska: s rajčiakmi, mozarellou a bazalkou. Či to bolo naozaj kvôli chuti alebo kvôli patriotistickej kráľovnej Margharite, nevedno, ale svoj názov Margherita si zachovala podnes a je na svete najobjednávanejšou pizzou vôbec.


 Postupom času ju začali pripravovať nie v peci ale na panvici. Jej forma sa prispôsobila v roku 1945 americkému fast foodu. Prvá oficiálna americká pizza mala názov Chicago-Style.

 Informácie som čerpala z wikipedie.


Ak sa máte chuť pozrieť ako jednotlivé pizze vyzerali, pozrite si toto video :)

 

Dúfam, že ste sa možno o vašom obľúbenom jedle dozvedeli niečo zaujímavé a článok sa vám páčil :)
♥ ♥ ♥

1 komentár: