nedeľa 11. októbra 2015

Keď máme svoje dni... | Tips&Tricks



Ahojte dievčatá ! :)

Všetky to zažívame, každý mesiac, pravidelne sa to k nám vráti (aspoň niečo... #foreveralone), nie vždy je príchod chcený alebo očakávaný, ale aj tak tu sú a budú s nami ešte dosť dlho. Áno, myslím, že už z názvu článku každá vie, že hovorím o našich "milovaných" krámikoch. Toto je článok z trochu iného súdku a ja osobne som ho ešte na iných blogoch nevidela, ale aj tak dúfam, že vás zaujme, prípadne vám pomôže :)

Začnem od podlahy a to výbavou. Vopred vás však upozorňujem, že toto bude dosť otvorený článok, takže hádam nikoho nepobúrim :D, ale myslím/dúfam, že nie.. Menštruácia je vec v živote ako každá iná. Ale základy o nej vám tu písať nebude, tie všetky už vieme. Zameriam sa skôr na nejaké tipy, triky a rady, ktoré mám osvedčené. No takže.. kde som to skončila? Jáj áno..
 

Začnem od podlahy a to s výbavou. Mnohé z vás, ak nie všetky, čo tento článok čítate, chodíte ešte do školy a tam predsa nemôžete ísť s jednou vložkou na celý deň všakže. Ja osobne mám na tieto veci určenú taštičku, ktorú nosím stále a všade so sebou, pre istotu. Je to dobré, pretože nikdy neviete kedy to na vás príde, alebo na niekoho iného nepripraveného. Ja si do tejto mojej krásnej sivej taštičky dávam nasledovné - pár hrubých, tenkých a slipových vložiek, tampóny, vreckovky a tabletku od bolesti. Je to fakt praktické, pretože ste s takouto výbavou pripravené na všetko a nemusíte sa stať stredobodom pozornosti, kvôli malej nečakanej nehode :) A samozrejme nezaberá to až toľko miesta, takže ak taštičku prvej mesiačikovej pomoci nemáte, určite si nejakú zaobstarajte. 

Ďalej by som sa chcela dotknúť témy tampónov. Niektorý ich nemajú radi, iní áno.. je to rôzne, avšak za seba musím povedať, že som jednoznačne ich zástancom. Doslova ich milujem, mohla by som sa za ne aj vyda... dobre zase to nepreháňajme.. Neviem, prečo to niektoré nemajú radi, keď je to tak úžasná vec. Hockedy, kedy zrovna nemám náladu na krámy, chcem si dať biele nohavice/kraťasy, chcem sa ísť kúpať, chcem sa cítiť čisto - mojou jedinou voľbou sú tampóny. Nepáči sa mi, že hneď ako žena dostane menštruáciu je z toho proste odrovnaná... dám tabletku, tampón, zoberiem zázračnú sivú taštičku a idem, žijem ďalej ako nič :3 Tým sa snažím riadiť.

Podľa mňa je najlepšia značka tampónov o.b. ale ani always (žlté a fialové na obrázku), nie sú na zahodenie. O.b.-čky sú klasika, jednoduché, pohodlné, klasické a jednoducho skvelé. Always, ktoré som mala ja, som dostala v nejakom balíčku, ktoré rozdávajú na prednáškach (určite ste sa ich v škole zúčastnili, každá aspoň jednej) a majú akýsi systém aby ste si tam ten tampón zasunuli jednoduchšie zvonku, no neviem to dobre vysvetliť, ale chvíľku mi trvalo kým som prišla ako na to. Značka vložiek, ktoré sú podľa mňa ideál sú naturella, always sa mi zdajú umelé, ale tak každý nosí podľa chuti.

Ako si dať tampónik, vám tu vysvetľovať nejdem, to si nájdite na internete, pretože ja by som to asi nezvládla :D Chcem sa teraz však prihovoriť tým, ktoré ich takpovediac v sebe ešte nemali a boja sa, tak ako ja na začiatku. Určite sa na to neponáhľajte, povedzte si, že to v pohode zvládnete, že to nič nie je, robí to skoro každá. Keď budete mať práve po sprche, sadnite si do sprchy/vane, uvoľnite sa, dajte si na čas a v kľude si ho tam skúste zastrčiť. Postupne v tom naberiete prax a dáte to hocikde, len si verte. Ja som z toho mala tiež veľký strach, ale povedala som si, že raz to prísť musí a teraz som do nich zbláznená :) 


Telo každej z nás je odlišné, preto sú také dievčatá, ktoré si mesiačikmi prejdu ako nič, iné sa z bolestí dostávajú do nemocnice a potom sme tu my, taký najrozšírenejší stred. Určite to poznáte, keď vás začne bolieť neprekonateľne podbruško + nejaká iná časť tela (u mňa sú to kĺby na nohách). Pokiaľ nechcete brať tabletku, ale chcete stlmiť bolesť v podbrušku, mám pre vás pár tipov. Najlepšie tomu pomáha teplo, takže môžete urobiť tri veci. Po prvé - namočiť si handru v horúcej vode a spraviť si teplý obklad na podbruško. Po druhé - môžete si tam priložiť hocakú umelú fľaškú plnú horúcej vody. A po tretie - ak je náhodou noc, nejde vám voda alebo sa vám nechce hľadať handričku a fľašku, priložte si tam vankúš, zložte sa do klbka a prikryte sa dekou/perinou. Nevravím, že každému tieto tipy pomôžu, ale mali by a ja osobne dúfam, že práve vám pomôžu, lebo bolesť z mesiačikov je fakt veľké bremeno na našich útlych ženských pleciach. 

Čo však robiť, keď vám naše "milované" červené dni neprichádzajú? Alebo, keď ich chceme odložiť? Samozrejme na to existujú tabletky, ale predtým, než sa s  nimi priotrávite skúste prírodne metódy. Pokiaľ viem tak privolať sa dajú červeným vínom a niektorým funguje aj kofola. Ja to však nikdy nevyužívam, pretože keď mi meškajú užívam si ešte slobodu :D .. Keď ich chceme odložiť najlepší je na to jednoznačne citrón. Citrónová voda každý deň na svačinu do školy a odklad je min. 85% :) Avšak toto je najlepšie využívať, keď máte menštruáciu viac ako rok, pretože pred tým sa to celé ešte formuje. Mám kamarátku, ktorá ich bude mať až za chvíľku celý rok a šalie z toho, že jej nechodia pravidelne. Ja sa jej snažím len dohovoriť, že sa netreba báť :) 

Posledný tip, je jedna skvelá appka na zapisovanie. Podľa mňa je vedomosť, kedy ste mali naposledy, ako často mávate atď. dosť dôležitá a zapisovanie do kalendára mi nikdy nevydržalo. Našťastie potom som objavila túto skvelú a dosť rozšírenú appku - Menštruačný kalendár -, kde si všetko jednoducho a prehľadne zapisujem. Máte možnosť zapísať si nálady, váhu, teplotu, symptómy, styk, tehotenstvo, poznámky, dať si heslo, pozrieť si plán príchodu na najbližšie mesiace a iné. Fakt skvelá appka! :)


Tak to by bolo, pre tento nevšedný článok asi všetko :) Fakt dúfam, že som vám pomohla a že ste sa dozvedeli aspoň niečo nové :) Nech žijú tampóny ...

Ako prekonávate vaše dni vy? 
Máte ešte nejaké tipy navyše?
Čo poviete na článok? Pomohol vám?
 
With love
AA

8 komentárov:

  1. Já teda zase nedám dopustit na vložky. Vím, že to asi někomu nemusí připadat, tak "čisté" jako tampony, ale mě vložky zkrátka vyhovují a nijak neomezují a klidně i s vložkou si obleču nějaké světlé kalhoty nebo kraťasy. :)

    Jinak já osobně bohužel menstruaci mám hodně bolestivou a první 2-3 dny jenom proležím a prospím. Mám prostě neskutečné křeče, horečky a je mi nevolno. Takže tomu kdo má tyhle problémy doporučuji si alespoň trochu ulevit a to nahřívací lahví na břicho a zkrátka nasadit si klidový režim. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každý to má inak. Ja sa pri kraťasoch bojím že by mi tá vložka nejak vytŕčala :)
      Tak je to najlepšie :) Ďakujem za tip, komentár :))
      -AA

      Odstrániť
  2. Tak já jsem taky zastánce tampónů a nedám na ně dopustit. A o kalendáři jsem ještě nikdy neslyšela a vypadá to dobře :-D
    http://blogbeautybyk.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako som povedala.. Nech žijú tampóny :'D <3 A ten kalendár si určite stiahni!! Fakt nedám naň dopustiť :) Je praktický, jednoduchý a ľahko sa z neho dozvieš všetko čo potrebuješ, aj keby sa ti niečo stalo alebo tak :))
      -AA

      Odstrániť
  3. Moc se mi líbí tvůj článek :) Já trpím občas na ty křeče a bolesti a občas to bylo fakt nesnesitelné. Poslední dobou to bolí, ale dá se to vydržet. Co se týče vložek, moc je nemusím. Dříve, tedy hlavně ze začátku, jsem je měla nejraději a bála jsem se tampónů :D ALe teď mi právě tampony příjdou praktičtější a tolik se s nimi nebojím :)

    http://delavieestbelle.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jee ďakujem moc :33 Na kŕče skús to s tým teplom, hádam ti to pomôže :) Áno sú praktickejšie jednoznačne, ale keby mám aj celý deň nosiť tampóny tak na noc určite zvolím vložku :) .. Ja to tak nejak striedam podľa nálady :) Ďakujem za komentár :)
      -AA

      Odstrániť
  4. Zajímavý otevřený článek :) Možná bych ti nebo i všem ostatním doporučila ještě jinou věc,a tou je menstruační kalíšek. Nedám na něj dopustit:)

    http://veronicaslife8.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Beriem to ako kompliment, ďakujem :) .. Fuuha o tom som ešte nepočula.. Také vychytávky dnešného sveta, ale po mojom googlení vyzerá dobre :D :)
      -AA

      Odstrániť