sobota 14. novembra 2015

YOLO trochu inak...



Pekný smutný večer všetkým! :)

Určite ste už počuli o najrozšírenejších svetových novinkách - o teroristickom útoku v Paríži. Je to všade, všetkých to vzalo vrátane mňa. Práve preto som sa rozhodla napísať tento článok. Plánovala som ho už dlhšie, ale myslím, že teraz bude lepšie spracovaný. Pekné čítanie :)

Lomcuje mnou smútok, hnev a zmätenosť. Áno, je to kvôli už spomínanému incidentu. Máme tak dobrú techniku, dokážeme toľké veci, či už z oblasti vedy, techniky alebo filmu. Rozmýšľam, keď to takto pôjde ďalej, čo bude v budúcnosti pokrok? Presne v takýchto situáciach si uvedomím ako ďaleko za opicami ešte sme. Vieme zistiť koľko rokov má kosť z dinosaura, ale nevieme si obrániť Zem. Nevieme zabrániť, aby sme neskončili ako spomínané dinosaury. V podstate sme sa z histórie nič nenaučili. Nevieme pochopiť čaro YOLO. Nevieme pochopiť, že žijeme len raz. Že každý žije len raz. Že každý má právo na krásny život. Neviem na čo sme na tomto svete, vážne to neviem. Ale viem, že si ho každý z nás dokáže poriadne užiť, nájsť lásku, však o tom by to malo byť nie?


Som veriaca. Verím v lepšiu budúcnosť a vo svetový mier. Avšak sem tam príde skúška a dnes nastala asi najväčšia. Ráno som sa zobudila, zapla instagram, ktorý bol zaplavený obrázkom Paríža s hastagom #prayforparis. Klikla som naň, chcela som zistiť čo sa deje. Instagramovala som, facebookovala som, googlila som a čím viac informácii som našla, tým som bola viac zaskočená. Zaskočená s jedinou otázkou - Prečo? Prečo sa toto deje? Áno viem, že daný teroristi boli extrémisti náboženstva, ale myslela som, že naša civilizácia dospela dostatočne na to, aby sme vedeli odlíšiť, čo je dobré a zlé. Že ani omylom nie je dobré zavraždiť 130 ľudí, ktorí majú svoje rodiny, lásky, priateľov, sny, túžby, problémy, spomienky... Nedospela naša civilizácia dosť na to aby toto už prestalo? Deje sa to všade. New York, Londýn, Nórsko, Paríž, Irán, Irák... Tých krajín je tak moc. Svet padá do teroristických rúk a my sa nevieme ubrániť. Chamtivosť a túžba po moci je tak veľká. 

Toto nie je len útok na Paríž, nie len na ľudí z Francúzska, ale je to útok na celú ľudskosť a všetky hodnoty, ktoré zdieľame.

Teraz sa rozplývame nad touto nešťastnou udalosťou, ale za chvíľku tu máme hádam vojnu. Schyľuje sa k tomu, stačí si pár krát pozrieť správy, stačí si pár krát pozrieť noviny, stačí sa obzrieť okolo seba. Svet ide do záhuby. Z jednej sa dostane a ide do druhej... Veľa krajín spolucíti s Francúzskom, prejavuje to tým, že dáva vysviecovať pamiatky francúzskou vlajkou. Už to tak urobila aj Bratislava a Košice. Je to veľmi milé. Dodáva to iskierku svetla a nádeje do tohto všetkého. Avšak teraz sme svorní proti terorizmu, ale keď všetko utíchne začneme boje proti sebe navzájom a zo svorného sveta sa stanú strany. Alebo sa mýlim? Asi prvý krát v živote sa modlím, aby áno. Ďalšia vojna, už tretia svetová, bude taká silná, že skončíme ako vo všetkých tých sci-fi filmoch, ktoré ukazujú budúcnosť po vojne. Začneme mať hry o život? Frakcie? Navštívia nás hostitelia a ukradnú nám identitu? Vymažú nám zo sveta lásku, farby a majetok (film - Darca)? Zbytočne bolo utratených už príliš mnoho životov. Príliš mnoho ľudí sa mohlo tešiť zo sveta a už tu nie sú. A bude to horšie. Aké strašné je pomyslenie, že ľudia svorne bojujú proti mimozemskej civilizácii, ktorá chce obsadiť Zem? O koľko je horšie potom, keď ľudia bojujú proti ľuďom? Robíme medzi sebou rozdiely, šikanujeme sa, terorizujeme sa, zabíjame sa, zastrašujeme sa, ničíme si zdravie... A vraj človek - najvyspelejší druh na planéte.


Vrátim sa k osudnému večeru 13.11.2015 v Paríži. Najviac obetí bolo v nejakej sále, kde bol rockový koncert. Len si to predstavte... Idete si splniť sen a s vašou najlepšou kamarátkou/s vaším priateľom alebo s niekým koho máte veľmi radi na daný koncert. Nálada je v plnom prúde. A zrazu začujete výstrel jeden, druhý.. Pozriete vpravo ľudia padajú k zemi, pozriete vľavo vaša milovaná osoba padá mŕtva k zemi. Život vám zrazu prebehne pred očami a vy sa len modlíte, aby ste prežili. Vaši rodičia sedia doma a ani nevedia, čo sa deje. Ja som sa včera večer, keď začal útok dívala na Cestu na tajuplný ostrov. Ja som sa v pokoji dívala a niekto tam vonku, možno tisíc kilometrov odo mňa umieral. Možno sme sa mohli stretnúť a byť priatelia, možno tam bola moja osudová láska. Nikdy nepochopím ako také niečo môže niekto spraviť. Nepochopím a nechcem pochopiť. Som tak neskutočne proti násiliu až to bolí. Teroristi a ľudia ako títo, ak sa dajú nazvať ľuďmi, sú šialený. To čo sa stalo tam, sa môže stať hocikomu, hocikde a hocikedy.


Keď toto všetko vidíte, chce sa vám plakať a zrazu ".. a svetový mier." nie je len fráza vychádzajúca z úst modeliek. Zrazu homosexualita nie je až taký problém. Zrazu vás niečo vnútri trhá a chcete tak moc pomôcť. Avšak sami netušíte akú máte silu. My totižto nezabíjame len seba navzájom, zabíjame aj našu planétu. Je to v každej druhej pesničke, básni, filme.. A my to stále nechápeme. Raz sa o nás dopočujú až niekde v ďalekom vesmíre a keď sa spýtajú, čo sa s nami stalo, odpoveď bude - vyvraždili sa. Ľudský život a zdravie stratili cenu. Ak ju niekedy vôbec mali všakže... Nechávame odpadky v prírode, nechávame umierať deti v Afrike, nechávame si kaziť zdravie nezdravými potravinami. 


Žijeme len raz a žijeme pre seba, tak prečo si toto robíme? Máme sa hýčkať, nie sa navzájom ničiť kvôli kusu pôdy, pár krúžkov kovu, pár papierov, pár poklôn. Spojme sa a začnime uctievať tie pravé hodnoty. Tancujme, jedzme, užívajme si, cestujme, píšme, pozerajme, čítajme, študujme, objavujme, ŽIME A NECHAJME ŽIŤ...

Pre mňa YOLO už neznamená len to, že mám robiť potrhlosti, aby som si užila. Znamená to aj to, že sa mám starať o planétu, o ľudí, aby si aj iný užili YOLO. Pri týchto štyroch písmenkach si zrazu spomeniem, na to aký svet môže byť dobrý, aký môže byť krásny a zase uverím. Zase uverím v svetový mier, v dobro, v lepšie časy.. Mali by ste aj vy. Začnite vyznávať a uznávať túto krásnu skratku a spoločne zmeňme svet. To je moje posolstvo za tento článok, vezmite si to k srdcu. Vezmite si k srdcu, že svet má na lepšie veci, aké sa dejú teraz :) 


With love
AA

2 komentáre:

  1. úplne mi hovoríš zo srdca..�� taktiež nedokážem pochopiť to, prečo človek (ak sa to tak dá nazvať ) dokáže urobiť niečo druhému nič netušiacemu človeku, A to len tak.. je to veľmi smutné, kam až sme sa dostali

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno máš pravdu. Je to nepochopiteľné proste :/
      -AA

      Odstrániť