streda 19. augusta 2015

Vojna | Thoughts


Preklad - Spýtal som sa kto to urobil? Izrael? Palestína? Rusi? Ukrajina? Potom moja mama odpovedala. Ľudia. Ľudia zabíjajú ľudí.

Tento článok je asi najspontánnejší a mne najviac nápomocný z celého blogu. Proste som v úzkosti a s hlavou plnou myšlienok zobrala notebook a začala písať a cítim sa slobodnejšie. Nasledujúce riadky sa týkajú môjho názoru alebo skôr odporu k vojne. Nie je to pekná vec, ale bohužiaľ aj takéto veci majú na svete svoje miesto...



Už istý nie dlhý čas pozerám jeden skvelý seriál, konkrétne Panství Downton. Som na začiatku druhej série (asi 5-ta časť) a prvých päť dielov z nej sú v období prvej svetovej vojny. Mimo iného tam umrela jedna z mojich obľúbených postáv. A toto celé ma privádza k myšlienkam o vojne a keby sa niekde nevypíšem asi mi praskne hlava alebo sa totálne nervovo zrútim.

Pred pár mesiacmi sa moje myšlienky dostali len náhodne k niečomu o životoch a v mysli ma úplne odveci napadla takáto vec: "Veď vo vojne by nedošlo až k tomu aby ich tam nechali umrieť". V priebehu sekundy som sa prebudila zo sna do reality a celou mysľou mi len prešlo obrovské "Preboha, veď o to tam práve ide, to snáď nie je pravda"....

Nechápem, nikdy som nechápala a nikdy ani nepochopím načo sú do pekla dobré vojny?!?! (Fuuu som totálna padavka a už v treťom odstavci ma premáha hnev a slzy.) A teraz nemyslím len svetové aj keď tie sú asi najhoršie. Umrú tisícky a tísícky vojakov a nevinných ľudí, ďalšie tisícky sú vdovy a deti bez otca, rodičov a ďalšie tisícky majú problémy do konca života. A vraj ľudia sú nadradený a pritom toto robia sami sebe. Mali by sme byť priateľský a zomknutý veď sme jeden druh, všetci sme to isté. Ľudia. Na miesto toho sa sami seba bojíme alebo by sme sa aspoň mali ako tak nad tým premýšľam. Ľudia opojený vládou a mocou rozhodujú o našich životoch. Neviem, či nasledujúce vety budú pravdivé, ale neviem o tom, že by sa vojaci alebo iný ľudia len tak zobrali povraždiť ľudí z iných štátov "nepriateľov". Vláda sa zhodne na tom, že chce vojnu, vyprovokujú druhú stranu, tá sa rozhodne, že je vyprovokovaná, ukradne mužov mladých, starých, naverbuje ich a máme tu vojnu. Ak ma v škole niečo naučili, tak myslím, že to funguje na podobnom princípe.

Nerozumiem ani kedy vojna skončí. Vtedy keď jedna strana má toľko mŕtvych, že sa rozhodne vzdať?  Jasné tiež si myslím, že je dobré keď naši aj ich budú roky v chudobe, preto aby sme získali nejaký štát, však tu máme málo obyvateľov (samozrejme to berte ako iróniu). Prečo je v nás zabudované pravidlo, že kto má viac je mocnejší? Prečo je v niektorých zabudované to, že vojna niečo vyrieši? Prečo si niektorý myslia, že umrieť za vlasť je dobré? Áno je to dobré pokiaľ bojujeme proti chorobám, mimozemšťanom alebo ja neviem proti čomu a nie proti ľuďom. Ľuďom, ktorý majú rodiny, nenaplnené sny, lásky, túžby a sú rovnaký ako ich "nepriatelia". Prečo to nemôžu niektorí pochopiť? Na tieto otázky asi nikdy nezískam odpoveď.

Žijeme len raz, každý žije iba raz. Mali by sme sa o seba starať nie sa mučiť. Slová ako vojna, nepriateľ a smrť by sme si mali vyhodiť zo slovníka a všetkým na svete by sa určite uľavilo.

Prepáčte, že som sem prišla s takou hroznou témou, ale toľkokrát ma ťažili tieto myšlienky, že som sa už vážne potrebovala vypísať. Až sa cítim taká voľnejšia... Aký je na toto všetko váš názor? Ten ma naozaj, naozaj zaujíma, preto mi okamžite bežte napísať do komentára. A nehovorte mi, že na to nemáte názor. Môžme tam nechať prúdiť menšiu diskusiu, ak sa nám podarí :)


With love
AA
 

4 komentáre:

  1. Máš naprostou pravdu, válka by neměla být. A už vůbec nechápu radikáli a syřani. Proč zabíjejí, hlavně tak krutě? Kdyby jen zabíjeli, ake proč ničí památky? Proč se lidi nedpojí a nezničí tento stát. A proč zabíjejí děti? Sakra vždyť to nemá ani nejmenší logiku...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď práve.. Ani najmenšiu štipku logiky.. Niekedy som premýšľala, že vojaci sa môžu vzoprieť a prestať bojovať, ale vždy sa nájdu takí, ktorí sú nadšený myšlienkou pre ktorú bojujú... Ďakujem moc za komentár :)
      -AA

      Odstrániť
  2. nemám slov, dokonalý článek. největší průser lidstva je strach...z odlišnosti. make love...not war.
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nemám slov teraz :O Ďakujem moc <3 .. Ten citátik - Krásne napísané, pravdivé :)
      -AA

      Odstrániť