pondelok 17. augusta 2015

Krajina, Zürich, architektúra a iné | Switzerland



Pekne krásne vás po dlhšej dobe zdravím :)

Viem, že som vám tento článok sľubovala už dávnejšie (vonku mal byť asi pred troma týždňami) a viem, že v lete sú hádam všetky bloggerky okrem mňa aktívne, avšak podstatné je to, že už som tu aj s článkom. A to konkrétne prvou časťou o Švajčiarsku, ktoré som toto leto navštívila. Absolútne nemám v pláne písanie môjho denného harmonogramu alebo čo... Chcem písať o krajine, o jedlách, o ich životnom štýle a o všetkom, čo som si za ten týždeň, čo som tam bola všimla. Hádam, sa vám bude článok páčiť :)


Krajina

Do Švajčiarska som išla s mojou rodinou za krstnou a za bratrancami, sesternicou. Krstná mama sa tam totižto vydala a my sme sa tento rok rozhodli, že ich navštívime. Už to bola pekne dlhá doba, čo sme sa nevideli, ale o inom chcem. Dedina, v ktorej bývajú sa nazýva Mandach a je tak 15 minút od Nemeckých hraníc a pol hodinku od Zürichu. Čo vám poviem, je to malá dedinka podobná tým, ktoré máme na slovensku a predsa iná.


Neviem, niekomu možno príde, že je to tam rovnaké ako tu, ale pre mňa je tá krajina úplne iná. Už len fakt, že dedina v ktorej bývam normálne je v takej nadmorskej výške ako tam boli kopce, je dosť závažný. Boli tam kopce, boli tam lesíky, ale väčšinu tvorili údolia a polia, na ktorých sa prevažne pestovala kukurica, obilniny. Keď sme išli so psami na prechádzku, čo i len kúsok za dedinku, cítila som sa ako v úplne inom svete, bola som pokojná, dýchala som vzduch, vnímala všetko okolo, nechala tam kúsok seba...


Na Slovensku je pár stromov v mestách, ale inak sú to prevažne len menšie betónové džungle s pár parkami. Tam sa mi v mestách zdalo, že spolunažívajú s prírodou. Neprišlo mi, že by vyťali stromy a potom ich tam späť nasadili, skôr to bol pocit, že si zobrali presne toľko koľko potrebujú. Neviem, proste to neviem opísať.


Samotné dediny, mestečká, mestá neboli od seba ďaleko. Niekedy ich predeľoval iba most, niekedy cesta cez les a pole. A tie cesty, keď sme niekam išli. Ľudia tie cesty vo mne ostanú navždy. Hlavne tie okamihy - Slnko skláňajúce sa nad riekou, nočný les, polia a v pozadí menší kopec s lesíkom a nad tým všetkým veľké žeravé slnko. Keď som bola menšia bola som v Taliansku a Chorvátsku, tipujem, že to bolo kvôli môjmu veku, ale veľa si z toho nepamätám, ešte som nevnímala to okolo, preto teraz tak zamilovane beriem práve túto krajinu, moje milované Švajčiarsko s rozsiahlymi poliami.


Zürich a Baden

Myslím, že Zürich je dosť známe mesto, takže ho nemusím predstavovať. A verte, že som ním bola očarená a prekvapená. Hlavne tým aký kľudný život a drahá zmrzlina (pff iba v prepočte asi 3.90€ za kopček) tam bola. Keď sme sa prechádzali okolo jazera Zürichsee bolo to akoby sa čas zastavil. Aj napriek toľkým ľuďom, ktorý sa tam prechádzali, športovali, plávali alebo si len vychutnávali obednú pauzu z práce to tam bolo úplne kľudné a krásne!♥ 


V meste boli úzke uličky aj ulice s budovami týčiacimi sa vysoko hore a v nich boli domy, kaviarne alebo drahé obchody ako napr. Tiffany alebo Guess. Ako preprava slúžili vo veľkom množstve bicykle, ale aj autá alebo električky, či sem tam lode (jednou väčšou turistickou sme aj išli). Boli sme aj v tamojšom kostole, ale ten sa musím priznať ani zďaleka nevyrovná tým našim. Bol veľký a jednoduchý, jediné, čo v ňom bolo zaujímavé boli tri veľké farebné okná a možnosť ísť do veže pozrieť si výhľad, ktorý bol ako inak nádherný.


Baden je mesto bližšie k dedine, kde bývame a moc sa od Zürichu nelíšil, pretože to je proste švajčiarsky štýl a architektúra, že mestá vyzerajú tak ako vyzerajú. Naše sa od seba tiež moc nelíšia, okrem pamiatok samozrejme. Bola tam aj zrúcanina, ku ktorej viedla hádam, že viac ako stovka schodov, ale ten výhľad stál za to. Na námestiach boli stromy a fontány, kaviarne. Príjemne mesto. Neviem, čo viac k nemu pripísať.



Oh a aby som nezabudla. V Zürichu, hneď pri východe z parkoviska boli trhy, ale nie také, aké normálne vídavame. Tam boli ľudia s vecami z domu, ktoré už nepotrebovali a tam ich predávali. Boli tam aj umelé hračky, ale aj brošne, mince a iné starožitnosti s určite krásnym príbehom. Čo mi je hrozne ľúto je, že už nebol dostatok času, aby sme to tam prešli a prípadne si niečo kúpili. Ale musela som to tu spomenúť.



Architektúra

Snažila som si čo najviac všímať okolité domy, budovy a niekedy možno aj ich zariadenie. Zvonku vyzerala väčšina domov nasledovne - jedno/dve poschodia, drevené okenice a hnedá/červená strecha. To boli hlavne tie staršie, niektoré i novšie, ale keďže každý vie, že v Švajčiarsku sa podobne ako v Nemecku majú veľmi dobre, videla som dosť i typických novodobých domov.



Mala som možnosť byť vo viacerých Švajčiarských domoch a môžem povedať, že to tam majú pekné. Prevláda jednoduchosť a v domoch nesmú chýbať kachliaky. Bazény a obrovské trampolíny tiež neboli ničím výnimočným. Moja krstná mala v dome osobitnú miestnosť s gaučom, plazmou a PS2, 3, 4 (pfff pohoda ja už mám doma aj 6tku........). Čo je však u nás iné ako u nich je jedna rodinná drobnosť. Ak ste dieťa, mamička alebo si na tieto časy aspoň spomeniete, viete, že keď dieťa spravilo nejaké "umelecké dielo", priplo sa to maximálne na chladničku, zanieslo do spálne alebo dalo proste niekde do šuflíka, hlavne nikam na oči. U nich je to presne naopak. Synček urobil slnečnú sústavu prevdepodobne do školy zavesme si to do obývačky; dcéra mala narodeninovú oslavu s balíčkami pri stene v obývačke, je jedno že už je po necháme si to tam; jéj náš malý urobil obrázok zavesím to nad kachliak a inú si dám na nástenku do kuchyne; naša umelecky nadaná dcéra kreslí, zavesme si to do obývačky, spálne, izby, frajerovej izby... Tak nejak by som to opísala. Svojím spôsobom je to veľmi milé, ale niekedy to bohužiaľ proste do tej izby nepasuje. :D


---------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Tak dúfam, že sa vám článok páčil a že môj pokus priblížiť vám aspoň ako tak krajinu Švajčiarska sa vydaril. Bohužiaľ som tento rok nebola v Alpách, tak som vám to nemohla opísať, ale asi pred 10timi rokmi som to tam navštívila a bolo to nádherné, aspoň pokiaľ si pamätám. Mimochodom celé to bolo fotené rôznymi mobilmi - Samsung Galaxy S3, Samsung Monte, iPhone 3.


Čo hovoríte na Švajčiarsko? Boli ste tam niekedy? 
Aké destinácie ste navštívili tento rok? Ako prázdninujete?


With love
your traveler
Adria
♥ 
 

6 komentárov:

  1. Moc zajímavý článek a krásné fotky, jako by na mě ta atmosféra přímo dýchala! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Achjo, Švýcarsko ti závidím, snad se tam také někdy podívám. Moc krásné fotky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážne ti prajem aby si sa tam dostala, je to úžasné :) ďakujem :)
      -AA

      Odstrániť
  3. Je vidět, že sis to tam moc užila! :) a jinak ve Švýcarsku jsem kdysi byla a mám odtamtud neskutečně moc hezkých zážitků.
    A musím ti pochválit fotky, jsou krásné!

    http://catherineschon.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím že tam sa to ani nedá neužiť :) Ďakujem pekne :3
      -AA

      Odstrániť